wtorek, 11 lipca 2017

PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Puszysty, delikatny omlet z karmelizowanymi jabłkami. W zasadzie taki omlet można przygotować z każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :)




Składniki na jeden omlet:
* 2 jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki mąki pszennej
* szczypta proszku do pieczenia
* opcjonalnie łyżka cukru
* odrobina masła do wysmarowania patelni
Składniki na jabłka karmelizowane:
* 2 jabłka
* 2 łyżki cukru
* pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć (jeśli zdecyduje dodać cukier, utrzyj go z żółtkami). Do żółtek dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dosłownie chwilę, tak by składniki się połączyły. Na patelnię rozsmarować masło (chodzi tylko o to, by patelnia lekko się natłuściła). Patelnię rozgrzać, wylać ciasto na całą średnicę patelni. Zmniejszyć palnik do minimum i piec omlet około 2-3 minuty. Następnie odwrócić omlet na drugą stronę i piec kolejne 2 minuty.

Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w małą kostkę. Umieścić je w garnku, wsypać cukier i dusić na małym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną, co chwilę je mieszając by się nie przypaliły. Na końcu dodać cynamon i wymieszać.

Karmelizowane jabłka wyłożyć na połowę omletu. Omlet złożyć na pół. Można posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...