poniedziałek, 21 sierpnia 2017

BABKA KOKOSOWA

Prosta a zarazem smaczna babka kokosowa. Wyszła obłędnie puszysta, wilgotna i mega pyszna. Z dużą ilością kokosu, który wręcz uwielbiam :)
Ta babka zawsze się udaje, szybko się ją przygotowuje a gotowa do rozkrojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika.



Składniki:
* 3 szklanki pszennej (użyłam mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młyny Stoisław)
* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 1 szklanka mleka
* 300 ml kwaśnej śmietany
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 100 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu)
* garść wiórków kokosowych do dekoracji
* cukier puder i woda do lukru

Wykonanie:
Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i wszystko razem ucierać około 4 minut. Następnie wlać mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem.
Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut.
Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody, posypać wiórkami kokosowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...