wtorek, 22 sierpnia 2017

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH I SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH

Wracając do domu z urlopu w Polsce dostałam dość sporo grzybów suszonych, które uwielbiam i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. I w ten właśnie sposób powstał prosty gulasz z żołądków i grzybków. 
Pyszny, doskonały do kaszy, ziemniaków czy chleba. Nie wymaga dużo pracy. Najbardziej lubię go z kaszą gryczaną :)




Składniki:
* 1/2 kg żołądków drobiowych
* solidna garść suszonych grzybów
* 2 liście laurowe
* 3-4 ziarenka ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* szczypta ostrej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do gulaszu
* 1-2 łyżki mąki

Wykonanie:
Żołądki oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać pod zimną wodą. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, dodać suszone grzyby, przyprawy, sól i pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą. Gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa. 
Mąkę dobrze rozmieszać z odrobiną wody. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu. Gulasz jeszcze chwilkę gotować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...