poniedziałek, 21 sierpnia 2017

SOCZYSTA ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA W WORECZKU DO PIECZENIA

Łopatka wieprzowa wyszła pyszna, miękka, krucha i soczysta. To doskonała propozycja na obiad bądź pokrojona w cienkie plasterki na zimno jako wędlina na kanapki. 
Marynatę przygotowałam według własnych smaków, każdy z Was może użyć tu swoich ulubionych dowolnych przypraw i ziół.



Składniki:
* 1 kg łopatki wieprzowej
* 7-8 łyżek oleju
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
* pół łyżeczki majeranku
* pół łyżeczki tymianku
* pół łyżeczki estragonu
* szczypta ostrej mielonej papryki
* woreczek do pieczenia

Wykonanie: 
Olej wymieszać z przyprawami i ziołami. Nasmarować tym mięso i wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Następnie mięso przełożyć do woreczka do pieczenia, woreczek lekko nakłuwać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso w woreczki położyć na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Po około 50 minutach pieczenia, woreczek otworzyć i piec tak jeszcze około 10-15 minut. 
Mięso po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 5-10 minut, dopiero potem rozkroić. Dzięki temu wszystkie soki z mięsa pozostaną w mięsie a nie wypłyną podczas krojenia.

Generalnie trzymam się zasady: 1 kg mięsa= 1 godzina pieczenia.


Do przygotowania łopatki wieprzowej użyłam przypraw Skworcu.


Mięso piekłam w torebce do pieczenia Stella.
W paczce znajduje się 5 szt. torebek, które doskonale sprawdziły się podczas pieczenia łopatki. Torebka jest dość gruba, wytrzymała, odporna na wysoką temperaturę. Dodatkowym plusem torebki jest to , że jest bardzo duża, co pozwala na upieczenie w jednej torebce większej ilości mięsa. Zdecydowanie polecam Wam torebki do pieczenia Stella.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...