wtorek, 22 sierpnia 2017

SZYBKI DESER Z JAGODAMI

Ze świeżymi jagodami można wyczarować różne pyszności. Ja przygotowałam banalnie pyszny i szybki deser z mascarpone i jagodami. Takie małe co nieco do popołudniowej kawki. Pogoda dziś nie rozpieszcza, więc taki deserek będzie idealny na poprawę humoru :)




Do dekoracji deseru wykorzystałam paluszki francuskie Brześć.



Składniki:
* 250 g serka mascarpone
* 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 300 g świeżych jagód
* bita śmietana w sprayu do dekoracji
* paluszki francuskie do dekoracji

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Wszystko wymieszać mikserem. Masę śmietanową podzielić na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Do większej części masy dodać świeże jagody (kilka można zostawić do dekoracji), wymieszać mikserem.
Do szklanek włożyć najpierw masę jagodową (3/4 szklanki), na wierzch ułożyć jasną część masy. Całość udekorować bitą śmietaną w sprayu, włożyć po dwa paluszki francuskie i ułożyć kilka jagód. Schłodzić w lodówce.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie polaczenia. Kocham jagody i wszelkie polaczenia z mascarpone 😀

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...