środa, 27 września 2017

BARSZCZ CZERWONY Z MAJERANKIEM

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu. 
Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek.
Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory.
Polecam :)



 Składniki:
* 1 kg świeżych buraków
* świeża włoszczyzna
* 3 liście laurowe
* 4-5 ziarenek ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* pieprz
* ocet do smaku
* majeranek
* sól
* około 1,5 litra wody
* 1 udo kurczaka
* 2-3 łyżki suszonych buraczków (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki.
W garnku umieścić starte buraki, pokrojoną włoszczyznę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować wszystko na wolnym ogniu około godziny. Na końcu barszcz doprawić solą, pieprzem, majerankiem i octem. Gotować wszystko jeszcze chwilę. Całość przecedzić przez sitko.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...