środa, 4 października 2017

PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Pulpeciki w sosie koperkowym to dla mnie wspomnienie i smaki z dzieciństwa. Jak dziecko uwielbiałam koperek i tak już zostało do dziś. Sos koperkowy "chodził" za mną bardzo długo, aż w końcu musiałam go zrobić. 



Pulpeciki są bardzo dobre, odmiana dla tradycyjnych smażonych klopsów mielonych. Jest to dobry pomysł na szybki obiad. Jak dla mnie najlepsze z ziemniakami, jednak znam osoby, które podają do takiego sosu także ryż czy kasze. 


Składniki:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 1 czerstwa bułka
* sól, pieprz i przyprawa do mielonego do smaku
* odrobina mąki do obtoczenia
Sos: 
* woda (ilość zależna od wielkości garnka)
* 3-4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* spora ilość posiekanego kopru
* 2 łyżki mąki
* 1 szklanka gęstej śmietany 30%
* sól do smaku

Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą, całym jajkiem i namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Wyrobić dobrze na gładką masę.
Z mięsa formować małe klopsiki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące.
W garnku zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującej wody wkładać pulpeciki, gotować około 20-25 minut. Następnie wsypać koper i lekko posolić. Tak gotować wszystko 3-4 minuty. Na końcu do garnka powoli wlewać śmietanę wymieszaną z mąką, tyle by zagęścić sos. 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...