DOMOWA KIEŁBASA DROBIOWA Z PIECZARKAMI

Kolejna odsłona kiełbasy drobiowej, tym razem z pieczarkami. Jak niewiele potrzeba, aby zrobić samemu pyszną wędlinę na kanapki. Moja radość z posiadania szynkowaru jest ogromna a w domu na stole co i rusz pojawia się domowa kiełbaska. Smak... nie ma porównania z tymi sklepowymi. Przy takiej, którą robicie sami, to i sami dobieracie sobie rodzaj przypraw czy dodatków. Ja tym razem poeksperymentowałam z pieczarkami, ale żeby kiełbasa nie rozwalała się podczas krojenia to pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach. 





Przy współpracy z Tradismak otrzymałam kolejny szynkowar, tym razem mniejszy (Singiel) z zestawem przypraw do wykonania przepysznych wędlin.

Składniki:
* 700 g piersi z kurczaka
* 5-6 pieczarek
* pół łyżeczki soli peklującej
* 100 ml wody
* pół łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso wsypać do miski, dodać wodę sól peklującą, żelatynę i przyprawę. Dobrze wymieszać mięso. 
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa, wymieszać.
Mięso przełożyć do szynkowaru, dobrze ugnieść, by wydobyć powietrze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie szynkowar umieścić w ganku, zalać do wodą. Parzyć około 1,5 godziny w temperaturze ok. 80 stopni.
Schłodzony szynkowar wstawić do lodówki na kolejne 10-12 godzin.





2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować Twój przepis. Moje dzieciaczki uwielbiają takie wędliny na kanapeczkach:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)