piątek, 10 listopada 2017

SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. 
Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :)



Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love" i "białe jabłuszko" od małe szczęścia. Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom.
"Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :)


Składniki na około 32 rogaliki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g zimnego masła 
* 2 żółtka

* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

Dodatkowo:
Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione.

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki.
Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej. 
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. 
Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.






 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...