Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :)
Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love" i "białe jabłuszko" od małe szczęścia. Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom.
"Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :)
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g zimnego masła
* 2 żółtka
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione.
Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki.
Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej.
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut.
Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Szybki i prosty przepis.Rogaliki smaczne.
OdpowiedzUsuńPierwsza porcja rozszla się w mig. Dziś robimy ponownie 😉
OdpowiedzUsuńPachną ślicznie
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze rogaliki 😁
A to ciasto jak będzie tyle w zamrażarce to nie zamarznie
Usuńw ciągu 15 minut nie zamarznie a jedynie się dobrze schłodzi :)
UsuńA czy jak dam do zamrażalnika to ciasto na te 15-20 minut to ono nie zamarznie
OdpowiedzUsuńNie zamarznie :)
Usuń