czwartek, 15 lutego 2018

CIASTECZKA Z PŁATKÓW JĘCZMIENNYCH

Szybkie, proste i smaczne ciasteczka z płatków jęczmiennych. Z reguły takie ciacha są z płatków owsianych, ja natomiast przygotowałam je z płatków jęczmiennych. W sam raz, aby zabrać je w pudełku do szkoły, pracy bądź jako przekąska na zimowy spacerek. Spróbujcie koniecznie :)



Składniki:
* 2 szklanki płatków jęczmiennych (użyłam płatków jęczmiennych Młyny Stoisław)
* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki cukru
* 2 jajka
* 100 g rozpuszczonego masła
* szczypta proszku do pieczenia
* dowolne bakalie ( ja dodałam "na oko" rodzynki, ziarna słonecznika i dyni)

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą drewnianą łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcję masy, dłońmi formować kule, spłaszczyć. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 16-18 minut.
Z podanych składników wyszło mi 12 większych ciastek. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...