wtorek, 22 maja 2018

SERNIK Z SERKIEM MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ I KRUSZONKĄ

Lubicie serniki? Ja je uwielbiam i to w każdej wersji. Zarówno na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i inne. Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z  konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny, aksamitny, puszysty i lekki. A cały smak słodyczy przełamuje lekko kwaskowata konfitura porzeczkowa. Nawet mój mąż, który nie przepada za sernikami zjadł go z apetytem ;)




Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
Kruche ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 1 jajko
* 150 g masła
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 szklanki cukru
Masa serowa:
* 500 g twarogu sernikowego
* 250 g serka mascarpone
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 1 jajko
Dodatkowo:
konfitura z czarnej porzeczki (użyłam Stovit)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 2 kawałki (jeden większy, drugi mniejszy), owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na około 20 minut.
W między czasie przygotować masę serową. W misce umieścić twaróg sernikowy, serek mascarpone, wsypać budyń w proszku i cukier, wymieszać masę mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodać jajko i wymieszać ponownie tylko tyle, by wszystko się połączyło.
Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić spód blachy i boki na około 1-2 cm wysokości. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu wysmarować warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na samym końcu z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę ścierając ciasto na tarce lub rozdrabniając ciasto na mniejsze kawałki palcami.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto piec około 50-55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze około 15 minut.
Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...