czwartek, 19 lipca 2018

KOTLETY JAJECZNO- KALAFIOROWE

Co powiecie na kotlety jajeczno- kalafiorowe? Proste, smaczne i bezmięsne danie idealne na piątkowy obiad. Tak naprawdę przepis można modyfikować na wiele sposobów, dodając przeróżne dodatki. Kotleciki doskonale smakują podane z ziemniakami ze świeżym koperkiem, lub sosem pieczarkowym. Polecam :)



Składniki:
* 1 średni kalafior
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 1 surowe jajko
* pół pęczka świeżego koperku
* około 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia

Wykonanie:
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać.
Do miski włożyć rozgnieciony kalafior, starte jajka, koperek, wbić jajko, wsypać pół szklanki bułki tartej, dodać sól i pieprz do smaku. Całą masę dobrze wymieszać. Łyżką nabierać niewielkie porcje masy jajeczno-kalafiorowej, formować okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczając. 
Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...