wtorek, 9 października 2018

SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA (MARYNATA Z MIODEM) Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Szaszłyki to prosty sposób na dania z grilla lub pieczone w piekarniku na obiad lub kolację. Tak naprawdę przygotowując szaszłyki mamy ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o dobór dodatków. Dziś przygotowałam na obiad szybkie z piersi kurczaka, którą wcześniej marynowałam w ostro-słodkiej marynacie. Na patyczki nabiłam pomiędzy mięso pomidorki koktajlowe, wyszło szybko i smacznie.



Składniki na 3 szaszłyki:
* połówka piersi z kurczaka
* 12 pomidorków koktajlowych
* 3 patyczki do szaszłyka
Marynata:
* 1/3 szklanki oleju
* 2 łyżeczki miodu
* 1 łyżka pikantnego ketchupu
* pół płaskiej łyżeczki soli
* pół łyżeczki papryki ostrej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na marynatę, wymieszać.
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Włożyć do miski z marynatą, wymieszać. Ostawić do lodówki na około godzinę. 
Patyczki do szaszłyka moczyć w wodzie około 10 minut przed nabijaniem na nie mięsa.
Na namoczone patyczki nabijać na przemian mięso i pomidorka koktajlowego.
Piekarnik nagrzać do 180'C. piec szaszłyki około 10 minut. Po tym czasie obrócić e na drugą stronę i piec jeszcze 6-7 minut.
W sezonie wiosennym i letnim można w ten sposób przygotować szaszłyki na grilla.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...