sobota, 27 października 2018

SZYBKI, WILGOTNY PIERNIK "LAST MINUTE" Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Tak bardzo naszło mnie na piernik, że postanowiłam nie czekać do świąt i upiekłam :) Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Wychodzi przepyszny, wilgotny, gotowy do krojenia niemal od razu po upieczeniu. Piernik z tego przepisu można przed świętami Bożego Narodzenia upiec dosłownie na ostatnią chwilę. Łączny czas przygotowania i pieczenia nie przekracza godziny :) Polecam. 



Składniki na formę keksową:
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 250 g masła
* 300 g powideł śliwkowych (użyłam Orzech)
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki przyprawy do piernika (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* około 150 g czekolady na polewę

Wykonanie:
W garnuszku rozpuścić masło. Dodać miód, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Na końcu dodać powidła śliwkowe, wymieszać, ale nie doprowadzić masy do zagotowania.
Do miski wbić jajka, utrzeć je z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać przestudzoną masę z powidłami, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko mikserem. 
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. 
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...