OMLETY BISZKOPTOWE (BISKWITY) ZE ŚMIETANĄ

Puszyste, pyszne, biszkoptowe omlety, wypełnione śmietaną i bardzo często dodatkiem są świeże owoce. Ja jednak tym razem przygotowałam je trochę inaczej i pomiędzy omletem a śmietaną dałam truskawkowe nadzienie. Przepyszny deser, mówię Wam niebo w gębie :) Tak naprawdę omlety upiekłam w porywie chwili, była to taka moja mała dzisiejsza zachcianka. Chwila i gotowe a ja byłam w raju ;)




Składniki na 4 omlety:
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki
* półtora łyżki cukru drobnego
Na krem:
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo nadzienie cukiernicze o smaku truskawkowym (użyłam Rękaw cukierniczy Rengo Lauretta)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać żółtka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodać mąkę, wymieszać mikserem tyle tylko, aby składniki się połączyły.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na 4 porcje, rozprowadzić je łyżką na papierze na kształt placków średnicy około 8-10 cm. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec omlety około 8 minut. Od razu po upieczeniu omlety oddzielić od papieru i dłonią złożyć je w pół, można je nawinąć np na drewnianym okrągłym wałku.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać.
Omlety pierw od dołu nadziać nadzieniem truskawkowym a następnie nadziewać je śmietaną.
Omleciki można posypać cukrem pudrem.





7 komentarzy:

  1. Moje ulubione, wyglądają cudownie na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne... tylko nie wiem dlaczego ciasto rozlewa się na blaszke i wychodzą cienkie bardzo placki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj na drugi raz dodać ciut więcej mąki, korzystam z tego przepisu już niejednokrotnie i zawsze mi wychodzą pyszne pulchne :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)