czwartek, 10 stycznia 2019

ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWYM

Łosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :) 




Składniki:
* około 400 g filetu z łososia
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki oleju 
* 1 łyżka golden syrup (złoty syrop) (można użyć miodu lub syropu klonowego) (użyłam Skworcu)

* odrobina oleju
* 2 płaskie łyżki mąki pszennej
* sól i pieprz do smaku
* woda (ilość odpowiednia do uzyskania gęstości sosu)
* garść posiekanego świeżego koperku

Wykonanie:
W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut.
W między czasie przygotować sos.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlewać stopniowo wodę i mieszać ciągle sos, aby nie było grudek. Wody wlewać tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Dodać do smaku sól i pieprz. na końcu wsypać posiekany koperek, wymieszać.
Upieczone ryby wyjąć z folii, położyć na talerzu, polać sosem koperkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...