poniedziałek, 14 stycznia 2019

UDKA PO CYGAŃSKU

Ostatnio chciałam przygotować pałki z kurczaka, jednak tradycyjne pieczone w piekarniku trochę już nam się przejadły. Poszperałam trochę w przepisach i natrafiłam na przepis na udka po cygańsku. Zmodyfikowałam go trochę według naszych smaków i wyszedł przepyszny obiad.
Udka po cygańsku to nic innego jak mięso pieczone w słodko- kwaśnej marynacie z ketchupu, cebuli, śliwek suszonych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie połączenie smaków jeśli chodzi o mięso, mi to zasmakowało i na pewno udka w ten sposób przyrządzę jeszcze nie jeden raz ;)




Składniki:
* 700 g pałek z kurczaka
* odrobina oleju do podsmażenia mięsa na patelni
* sól do doprawienia mięsa
* papryka mielona słodka (użyłam Skworcu)
* 1 duża cebula
* 8-9 śliwek suszonych (użyłam Skworcu)
* 2/3 szklanki łagodnego ketchupu
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* około 1 szklanki wody
* 3 łyżeczki cukru
* 1 łyżka octu
* pół szklanki powideł śliwkowych

Wykonanie:
Pałki posypać solą i słodką papryką. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso zdjąć z patelni.
Na oleju od smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, ketchup i wlać wodę. Wszystko wymieszać. Wsypać cukier, wlać ocet i dodać powidła śliwkowe. Wszystko dobrze wymieszać i dusić na patelni na małym ogniu około 5-6 minut.
Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką.
Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny.

Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...