BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to danie idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także jako ciepły posiłek na obiad czy kolację. Jeśli podana zostanie na obiad to doskonale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a na kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. 



Składniki:
* 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania)
* 1 cebula
* 200 ml śmietany słodkiej, najlepiej 18%
* 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
* sól, pieprz, papryka słodka do smaku
* olej do podsmażenia cebuli


Wykonanie:
Białe kiełbasy naciąć z obu stron.
Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju, cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor. Następnie do cebuli wlać śmietanę, dodać chrzan, sól, pieprz i słodką paprykę, wymieszać. Dusić całość około 3-4 minut.
Sos wylać do niedużego naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć nacięte białe kiełbasy.
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec kiełbasę około 10 minut, następnie odwrócić ją na drugą stronę i piec kolejne 15 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)