środa, 17 kwietnia 2019

KEKS ANGIELSKI

Keks angielski to jedna z najlepszych babek, które piekłam w ostatnim czasie. Wyszła pulchna, aromatyczna, pełna bakalii. Przygotowałam ją dla swojej rodzinki i chyba wszystkim smakowała, bo zniknęła z blachy w piorunowym tempie ;)


Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 3/4 szklanki cukru
* 3 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1/4 szklanki mleka
* 300 g mieszanki keksowej (użyłam Helio)

Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając mikserem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Na końcu wsypać mieszankę keksową, delikatnie wymieszać mikserem.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. 
Piekarnik nagrzać do 200'C, piec babkę około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika do 170'C i piec babkę kolejne 40 minut.
Wystudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...