środa, 3 czerwca 2020

PLACEK DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ

Ciasto drożdżowe z czekoladą, smaczne, klasyczne i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Drożdżowy warkocz wypełniony czekoladą, który znika w mgnieniu oka, dlatego też polecam przygotowanie ciasta od razu z podwójnej porcji :) 




Składniki:
* 200 g mąki pszennej
* 100 ml ciepłego mleka
* 1 jajko
* 5 g suchych drożdży bądź 8 g świeżych drożdży
* 2 łyżki cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
* masło czekoladowe do nadzienia
* cukier puder do posypania na wierzch

W misce wymieszać drożdże z łyżką cukru. Wlać połowę ciepłego mleka, wymieszać. Zasypać to 2 łyżkami mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Jak zaczyn zacznie pracować dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia (u mnie stało około 1 godziny). Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć wyrośnięte ciasto, zagnieść. Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia tak, by ciasto podzielić na 3 długie paski, aby móc zapleść warkocza (spójrz na zdjęcia poniżej).
W każdy pasek ciasta wyłożyć masło czekoladowe zlepić brzegi. Ciasto zapleść w warkocz. Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 min.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 30- 35 minut.
Posypać na wierzchu cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...