CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA- Z KRUSZONKĄ

To niewiarygodne jak proste w przygotowaniu jest to ciasto. To taka drożdżówka dla leniwych ;) Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, po 3 godzinach zamieszać i upiec przepyszne ciasto. Drożdżówka wyszła lekka, pulchna i bardzo mocno urosła. Oczywiście na wierzch można położyć owoce takie jak np truskawki, maliny, jagody czy borówki. To co znajdzie się na górze pozostawiam już Wam. ja miała ochotę na klasyczną wersję z dużą ilością kruszonki i taką też poczyniłam :)


Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki na kwadratową blachę 24 cm (można użyć większej blaszki, wtedy ciasto wyjdzie niższe):
* 800 g mąki pszennej
* 5 jajek
* 200 g cukru
* 200 ml oleju
* 220 ml ciepłego mleka
* 50 g świeżych drożdży (14 g suszonych drożdży)
Kruszonka:
* 200 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* 100 g masła
Lukier:
* 150 g cukru pudru
* kilka łyżek wody (ilość wody trzeba stopniowo regulować)

Wykonanie:
Mleko podgrzać, musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski przesiać mąkę przez sitko, zrobić w niej lekki dołek, wlać roztrzepane jajka. Następnie to zasypać cukrem. Absolutnie nic nie mieszać. Na cukier pokruszyć drożdże, wlać olej i ciepłe mleko.Tak przygotowane ciasto nie mieszać, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2,5- 3 godziny.
Po tym czasie ciasto wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 40 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger