KRUPNIK NA ROSOLE

Zapewne w wielu domach w niedzielę gotowany na obiad jest rosół. I zapewne z pozostałego rosołu w poniedziałek jest pomidorówka :) Ja jednak tym razem wykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :)

Składniki:
* około 2.5- 3 litry rosołu
* 4 ziemniaki
* 130 g kaszy jęczmiennej
* marchewka gotowana z rosołu
* sól do smaku
* świeży koperek do posypania na wierzch

Wykonanie:
Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. następnie wsypać kaszę jęczmienną, gotować na małym ogniu około 5 minut. W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić solą, wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę.
Zupę przed podaniem posypać na wierzchu posiekanym koperkiem.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam krupnik, ale nigdy nie brałam marchewki z rosolu. Wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)