DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

A co powiecie na to by tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole zamienić na pierogi drożdżowe? Ja jestem za. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasta nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Farsz jest lekko kwaśny, pikantny. Takie pierogi to również doskonała przekąska imprezowa.
Składniki na około 25 pierożków:
Ciasto:
* 260 g mąki pszennej
* 1 jajko
* 110 ml ciepłego mleka
* 35 g rozpuszczonego masła
* pół łyżeczki cukru
* 2 szczypty soli
* 5 g suszonych drożdży

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać do miski pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na godzinę, ciasto musi podwoić swoją objętość. 

Farsz:
* 400 g kiszonej kapusty
* 300 g pieczarek
* sól, pieprz do smaku
* odrobina oleju

Dodatkowo 1 całe jajko do posmarowania pierogów na wierzchu.

Wykonanie:
Kapustę kiszoną przepłukać wodą, następnie kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Kolejno kapustę dobrze odcisnąć i drobno pokroić nożem. 
Pieczarki pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, doprawić solą i pieprze. Wszystko wymieszać i podsmażać na małym ogniu co chwilę mieszając około 5 minut.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć z miski na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić krążki. Na każdy z nich położyć farsz i zlepić brzegi tak samo jak tradycyjne pierogi. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierogi. W misce rozmieszać całe jajko. Pędzelkiem silikonowym posmarować całego pieroga jajkiem. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec pierogi około 25 minut.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger