FARSZ GRZYBOWY DO USZEK

Powiem Wam, że nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu i uszek, a jak uszka to koniecznie z grzybowym farszem. Suszone grzyby, cebulka i pieprz, dużo pieprzu :) Smaczny, aromatyczny, mocno grzybowy farsz, z którego można również przygotować pierogi, paszteciki a nawet kulebiak, pizzę czy makaron :)

Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki:
* 50 g suszonych grzybów (użyłam Skworcu)
* 1 nieduża cebula
* 1 łyżka masła
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
* około 1 litra wody

Wykonanie:
Grzyby przełożyć do garnka, zalać litrem wody i odstawić na minimum 6-7 godzin a najlepiej na całą noc. 
Grzyby w garnku zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, gotować 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić z wody. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Grzyby drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę. 
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekane grzyby, wsypać sól i pieprz czarny, wymieszać. Całość podsmażać około 3-4 minuty co chwilę mieszając. 
Z podanych składników wyszło mi 70 uszek.























1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)