MAKOWIEC ZAWIJANY

Dziś przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Miękki, wilgotny, wspaniale pachnie bakaliami, pełny masy makowej. To popularne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym. Przepis jest sprawdzony i co roku piekę z niego makowca. A u Was makowiec jest obowiązkowym ciastem na święta?

Składniki na 1 większego makowca:
* 330 g mąki pszennej
* 90 ml letniego mleka
* 3 żółtka
* 75 g roztopionego masła
* 10 g suchych drożdży
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
Dodatkowo:
* około 400 g masy makowej (użyłam gotowej masy makowej z bakaliami Helio)
* lukier z cukru pudru, wody i kilku krople soku z cytryny
* skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i cukier wsypać do miski, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął rosnąć. 
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i mikserem z odpowiednim hakiem lub ręcznie wyrobić ciasto. Ponownie miskę zakryć ścierką i odstawić na godzinę. 
Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, przy pomocy drewnianego wałka rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 4-5 mm. Na ciasto wysmarować równomiernie masę makową. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi ciasta zawinąć pod spód. Makowiec przełożyć na papier do pieczenia, zawinąć go w podwójną warstwę papieru, zostawiając około 1 cm luz między ciastem a papierem. Makowce odłożyć na około 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć roladę z papieru, polać lukrem, udekorować skórką pomarańczową.











1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)