GALARETKOWIEC

Pyszny, lekki, smaczny... Taki właśnie jest ten deser. Z całą pewnością zasmakuje zarówno tym dużym jak i tym najmniejszym ;)




Składniki:
*2 szkl. mleka
*3 łyżki cukru
*1 łyżeczka cukru wanilinowego
*4 różnego koloru galaretki
*2-3 łyżki żelatyny

Wykonanie:
Galaretki rozpuścić każdą osobno w 300ml wody, odstawić do stężenia, pokroić w kostkę. Gdy galaretki będą już gotowe można zabrać się za przygotowanie mleka. Żelatynę namoczyć w wodzie, mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Namoczoną żelatynę dodać do gorącego mleka, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Tak przygotowane mleko odstawić do całkowitego wystudzenia. Kostki galaretek przełożyć do foremki, zalać zimnym mlekiem, odstawić do całkowitego stwardnienia.
Mała podpowiedź :) Aby łatwiej wyjąć deser z foremki, należy go dosłownie na kilka sekund zamoczyć w ciepłej wodzie :)
                                                
                                                                                           SMACZNEGO 

13 komentarzy:

  1. A co to znaczy namoczyć żelatynę? :)
    Pierwszy raz słyszę takie określenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kubeczka wsypać żelatynę i wlać kilka łyżek wody :)

      Usuń
    2. Oraz wymieszać, a po kilku minutach używać. To stare określenie, które spotkasz nawet w stuletnich książkach kucharskich, We współczesnych też.

      Usuń
  2. Jak dokładnie i w ilu łyżwach ta żelatyna namoczyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do namoczenia żelatyny wystarczy odrobina wody( 5 łyżek), by w niej napęczniała :)

      Usuń
  3. Jakiej wielkości foremka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym go spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Galaretka z opakowania ma ze 500ml wody rozpuścić. Czy mam rozumieć ze tak jak Pani napisała ze w 300 ml to będą twardsze?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)