Składniki:
*2 szkl. mleka
*3 łyżki cukru
*1 łyżeczka cukru wanilinowego
*4 różnego koloru galaretki
*2-3 łyżki żelatyny
*2 szkl. mleka
*3 łyżki cukru
*1 łyżeczka cukru wanilinowego
*4 różnego koloru galaretki
*2-3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić każdą osobno w 300ml wody, odstawić do stężenia, pokroić w kostkę. Gdy galaretki będą już gotowe można zabrać się za przygotowanie mleka. Żelatynę namoczyć w wodzie, mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Namoczoną żelatynę dodać do gorącego mleka, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Tak przygotowane mleko odstawić do całkowitego wystudzenia. Kostki galaretek przełożyć do foremki, zalać zimnym mlekiem, odstawić do całkowitego stwardnienia.
Mała podpowiedź :) Aby łatwiej wyjąć deser z foremki, należy go dosłownie na kilka sekund zamoczyć w ciepłej wodzie :)
SMACZNEGO
prezentuje się pięknie ;-)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczny deserek :)
UsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńi smaczny ;)
UsuńA co to znaczy namoczyć żelatynę? :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę takie określenie :)
Do kubeczka wsypać żelatynę i wlać kilka łyżek wody :)
UsuńOraz wymieszać, a po kilku minutach używać. To stare określenie, które spotkasz nawet w stuletnich książkach kucharskich, We współczesnych też.
UsuńJak dokładnie i w ilu łyżwach ta żelatyna namoczyc?
OdpowiedzUsuńDo namoczenia żelatyny wystarczy odrobina wody( 5 łyżek), by w niej napęczniała :)
UsuńJakiej wielkości foremka?
OdpowiedzUsuńUżyłam tu pudełka po litrowych lodach ;)
UsuńZ chęcią bym go spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńGalaretka z opakowania ma ze 500ml wody rozpuścić. Czy mam rozumieć ze tak jak Pani napisała ze w 300 ml to będą twardsze?
OdpowiedzUsuń