* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka wody
* 125 g masła
* 4 jajka
* krem budyniowy (przepis tutaj)
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto aż utworzy się z niego kula. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie zimne ciasto zmiksować z jajkami.
Masę wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskane ciastka powinny mieć nie więcej niż 10 cm długości i 3 cm szerokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła).
Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek ptysiowy i karpatkę.
Jak widać u mnie polewa jeszcze nie stwardniała, jednak musiałam szybko robić zdjęcia, ponieważ byli już chętni na skosztowanie eklerków;)
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńIle Pani wyszło z jednej porcji? Tyle co na zdjęciu, a jakiej wielkości miała Pani? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak tyle co na zdjęciu plus chyba 2 zjedzone szybciej ;)
Usuń