O tej porze roku takie jajka w sosie koperkowym podane ze świeżymi ziemniakami smakują rewelacyjnie.
Składniki:
* 10 jajek
* 2 łyżki masła
* 3 łyżki mąki
* 450 ml wody
* sól, pieprz
* pęczek koperku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskubać ze skorupek.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę (rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i ciągle mieszając lekko ją zarumienić), dodać sól i pieprz do smaku. Zasmażkę podlać wodą i zagotować, mieszając aby nie powstały grudki. Do tak przygotowanego sosu dodać posiekany koperek. Wymieszać. Do sosu dodać jajka. Odstawić na około 15 minut aby sos przegryzł się koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)