* 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 2-3 łyżki bułki tartej
* ulubione przyprawy do przyprawienia mięsa
* sól, pieprz
* 1 szklanka bulionu
* 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
* mąka do obtoczenia klopsów
* ewentualnie mąka+ woda do zaklepania sosu
Wykonanie:
Mięso mielone przyprawić według własnego smaku, dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Następnie z mięsa uformować małe klopsiki, obtoczyć je w mące.W garnku zagotować bulion, do gotującego się dodać klopsy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze gotować około 10 minut. W razie potrzeby sos zaklepać mąką wymieszaną z wodą.
Uwielbiam takie pulpeciki.
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuń