Do przygotowania bułek wykorzystałam mąkę bio żytnią razową od eSłoneczko.
Składniki:
* około 200 g mąki pszennej+ 2-3 łyżeczki do zrobienia zaczynu
* 250 g mąki żytniej razowej
* 230 ml letniej wody
* 100 ml letniego mleka
* 1 łyżka oliwy
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* dodatkowo ulubione ziarna do posypania, jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Przygotować zaczyn: suche drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie (nie gorące!!!) mleko i wymieszać. Zasypać 2-3 łyżkami mąki, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blachę, zakryć ścierką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ulubionymi ziarnami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C na około 20 minut. Wystudzić na kratce .
Świetnie się prezentują. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Super bułeczki :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńPieczenie z termoobiegiem, na dolnym grzaniu, górnym czy jak?
OdpowiedzUsuńz termoobiegiem :)
Usuń