Do wykonania strucli wykorzystałam jabłka prażone z cukrem od Dagoma.
Składniki :
Na zaczyn:
* 1 łyżka cukru
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 1 łyżka suchych drożdży
* 1 łyżka mąki pszennej
Pozostałe składniki:
* ok. 250 g mąki pszennej
* 1/4 szklanki letniego mleka
* 1 jajko
* 1 p cukru wanilinowego
* 2 łyżki cynamonu do posypania na jabłka
* jabłka prażone z cukrem ( u mnie od Dagoma)
* odrobina mleka do posmarowania
Wykonanie:
Zaczyn: w misce wymieszać cukier z suchymi drożdżami, wlać letnie mleko, zamieszać, zasypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wsypać mąkę, cukier wanilinowy, wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka prażone, posypać cynamonem. Zwijać w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, brzegi ciasta zagiąć pod spód. Tak zwiniętą roladę ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 25-30 minut. Wystudzić.
Można udekorować lukrem z cukru pudru.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i polecam :)
UsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuń