Składniki:
* 450 g serka homogenizowanego (waniliowy)
* 3 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki pszennej
* szczypta soli
* olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka wymieszać mikserem z serkiem homogenizowanym. Dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej (oleju powinno być tyle by pączki mogły swobodnie się piec), łyżeczką nakładać porcje ciasta na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Przestudzone można posypać cukrem pudrem albo obtoczyć w drobnym cukrze do wypieków.
Faktycznie przepis banalnie prosty, a takim pączusiom trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńu mnie zjedzone w mig :)
UsuńTeż takie robię. Szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak ja dawno ich nie robiłam! Całe wieli! Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńhaha :) nie ma za co :)
UsuńFantastyczne te pączusie, ale bym teraz takiego zjadła :D
OdpowiedzUsuńchętnie bym zaprosiła, ale po pączusiach pozostała tylko pusta miska :)
UsuńSuper przepis. Ja zazwyczaj robię oponki - z twarogiem. Dużo więcej z nimi pracy, a te można na szybko przygotować do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńszybkie i smaczne :)
Usuńz podanej porcji ile wychodzi pączków?
OdpowiedzUsuńnie liczyłam dokładnie ale około 30 pączków :)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńa z jakiej firmy serek
OdpowiedzUsuńfirma nie ma tu znaczenia :) Ja mieszkam w Anglii i użyłam angielskiego serka. Raz nawet miałam ochotę na te pączki a nie miałam serka i użyłam jogurtu waniliowego i dodałam tylko odrobinę więcej mąki ;)
UsuńNic specjalnego te pączki!!!
OdpowiedzUsuńNie wiem czym się tak zachwycacie.
jednym smakuje innym nie :)
Usuń