Z podanych składników wyszło mi 14 muffinek.
Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1/2 szklanki oleju
* 1 łyżka kakao
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 p. przyprawy do piernika
* 3 łyżki rodzynek
* 1 jabłko
* 2 łyżki migdałów w płatkach
* 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, utrzeć je z cukrem przy pomocy miksera. Do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami i piec je około 30-35 minut. Schłodzić na kratce.
Muffiny można polukrować, jednak ja tego nie robię, bo i tak już są dość słodkie :)
Do muffinek wykorzystałam papilotki od Papilart.
Fajnie te muffiny ;)
OdpowiedzUsuńi smaczne :)
UsuńIle tej przyprawy do piernika, bo opakowania są różne
OdpowiedzUsuń20 g, pozdrawiam :)
Usuń