Składniki:
* pół szklanki cukru
* 250 g masła
* 2 szklanki mąki
* 1 jajko
opcjonalnie:
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany.
Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj).
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka. Na samym brzegu słomką do napojów wykrawać dziurki. Ciastka układać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 9-10 minut. Wystudzone ciasta udekorować według upodobań.
Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 3 tygodni.
Cudne <3
OdpowiedzUsuń