Do ciasta wykorzystałam kakao ciemne naturalne od eSłoneczko.
Składniki:
* 3 jajka
* 1 i 1/2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jabłka
W misce jajka utrzeć z cukrem. W osobnej misce wymieszać przesiane przez sitko kakao, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po kolei porcjami na zmianę raz sypkie składniki raz olej, ciągle mieszając. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dowolnej wielkości kawałki, dodać do wymieszanego ciasta, wymieszać łyżką drewnianą. Blachę ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 35-40 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)