Do przygotowania mojej karkówki wykorzystałam dość duże i grube steki z karkówki, jednak piekąc cały kawał mięcha to około kilogramowy kawałek piekę niecałe półtora godziny w 160'C.
* 4 steki z karkówki (około 700 g)
* 2 łyżki oleju
* płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* ząbek czosnku
* pół szklanki wody
Wykonanie:
Karkówkę natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) ułożyć steki z karkówki, podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 50 minut, co jakiś czas podlewając wodą.
Jeśli pieczecie karkówkę z całości to po upieczeniu należy odstawić ją na około 15-20 minut, a dopiero potem kroić w plastry.
Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs :) bardzo apetyczna propozycja :) Zjadłabym z wielką przyjemnością.
OdpowiedzUsuń