Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek.
Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory.
Polecam :)
Składniki:
* 1 kg świeżych buraków
* świeża włoszczyzna
* 3 liście laurowe
* 4-5 ziarenek ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* pieprz
* ocet do smaku
* majeranek
* sól
* około 1,5 litra wody
* 1 udo kurczaka
* 2-3 łyżki suszonych buraczków (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki.
W garnku umieścić starte buraki, pokrojoną włoszczyznę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować wszystko na wolnym ogniu około godziny. Na końcu barszcz doprawić solą, pieprzem, majerankiem i octem. Gotować wszystko jeszcze chwilę. Całość przecedzić przez sitko.
Uwielbiam barszcz <3 Pycha!
OdpowiedzUsuń