Leczo to pyszne, kolorowe danie jednogarnkowe pełne warzyw, szybkie w przygotowaniu. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Idealne na chłodne wieczory i imprezy.
Składniki:
* 1 średniej wielkości cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 2 marchewki
* 2 kiełbasy typy "śląska"
* 2-3 listki laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* pół łyżeczki ostrej papryki
* sól do smaku
* 700 g passaty pomidorowej (użyłam Jamar)
* woda
* olej
Wykonanie:
Do garnka wlać odrobinę oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę pokrojoną w piórka. Następnie do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę,paprykę ostrą, sól, ziele angielski i liście laurowe, podlać wodą i gotować, aż marchewka będzie na pół miękka.
Kolejno dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną i cukinię pokrojoną na kawałki (cukinia w skórce co zapobiegnie jej rozgotowaniu). Podlać to wszystko wodą i dusić na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. Na końcu wlać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty.
W razie potrzeby doprawić solą i ostrą papryką.
Leczo z powodzeniem można zamknąć w słoiki. Gotujące leczo przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odwrócić do góry nogami, aby wieczko się zaciągnęło.
Partii leczo przepyszne,,robię je już któryś raz z koleji
OdpowiedzUsuń