Pulpeciki są bardzo dobre, odmiana dla tradycyjnych smażonych klopsów mielonych. Jest to dobry pomysł na szybki obiad. Jak dla mnie najlepsze z ziemniakami, jednak znam osoby, które podają do takiego sosu także ryż czy kasze.
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 1 czerstwa bułka
* sól, pieprz i przyprawa do mielonego do smaku
* odrobina mąki do obtoczenia
Sos:
* woda (ilość zależna od wielkości garnka)
* 3-4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* spora ilość posiekanego kopru
* 2 łyżki mąki
* 1 szklanka gęstej śmietany 30%
* sól do smaku
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą, całym jajkiem i namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Wyrobić dobrze na gładką masę.
Z mięsa formować małe klopsiki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące.
W garnku zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującej wody wkładać pulpeciki, gotować około 20-25 minut. Następnie wsypać koper i lekko posolić. Tak gotować wszystko 3-4 minuty. Na końcu do garnka powoli wlewać śmietanę wymieszaną z mąką, tyle by zagęścić sos.
Luuubię pulpety :)
OdpowiedzUsuń