Składniki:
* 700 g piersi z kurczaka
* 5-6 pieczarek
* pół łyżeczki soli peklującej
* 100 ml wody
* pół łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięso wsypać do miski, dodać wodę sól peklującą, żelatynę i przyprawę. Dobrze wymieszać mięso.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa, wymieszać.
Mięso przełożyć do szynkowaru, dobrze ugnieść, by wydobyć powietrze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie szynkowar umieścić w ganku, zalać do wodą. Parzyć około 1,5 godziny w temperaturze ok. 80 stopni.
Schłodzony szynkowar wstawić do lodówki na kolejne 10-12 godzin.
apetyczna :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis. Moje dzieciaczki uwielbiają takie wędliny na kanapeczkach:)))
OdpowiedzUsuń