Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :)
Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love" i "białe jabłuszko" od małe szczęścia. Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom.
"Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :)
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g zimnego masła
* 2 żółtka
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
Dodatkowo:
Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione.
Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki.
Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej.
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut.
Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Szybki i prosty przepis.Rogaliki smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPierwsza porcja rozszla się w mig. Dziś robimy ponownie 😉
OdpowiedzUsuńPachną ślicznie
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze rogaliki 😁
A to ciasto jak będzie tyle w zamrażarce to nie zamarznie
Usuńw ciągu 15 minut nie zamarznie a jedynie się dobrze schłodzi :)
UsuńWitam.Czy mozna posmarować rogaliki jajkiem czy nie potrzeba? Pozdrawiam
UsuńNie ma potrzeby by smarować kruche ciasto jajkiem :)
UsuńA czy jak dam do zamrażalnika to ciasto na te 15-20 minut to ono nie zamarznie
OdpowiedzUsuńNie zamarznie :)
UsuńJak długo rogaliki zachowują świeżość? Czy mogę je upiec w czwartek jeśli potrzebuje je na sobotę ? Czy nadal będą smaczne ? I jak je wtedy najlepiej przechowywać?
OdpowiedzUsuńTak rogaliki będą dobre w sobotę, jeśli będą przygotowane w środę. Najlepiej przechować je w szczelnie zamkniętym pudełku.
UsuńCzy musy, które Pani nałożyła nie wypłynęły podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNic nie wypłynęło :)
UsuńPyszne 😊 właśnie dorabiam 2 porcję. Wszystkie zniknęły ze stołu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
UsuńJeszcze się pieką, więc nie wiem jak smakują, ale miałam kłopot z ciastem.. Może podpowie mi Pani, co mogłam zrobić nie tak, bo ciasto trudno rozwałkować, łamie się, przerywa i haczy.. starałam się rozwałkować w miarę możliwości na gładkie ale w piekarniku widać, że są bardzo chropowate, nie za ładne, więc liczę, że smak będzie chociaż to rekompensował😉 nos wiem czy mogło być za dużo mąki, albo za mało śmietany, a może za mało/za mocno zmrożone, choc robiłam wg przepisu, więc nie wiem, co innego mogło by mieć wpływ na to, będę wdzięczna za podpowiedź, poradę 🙂
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Ania
Myślę, że mogły za długo się mrozić i ciasto pękało :)
UsuńDzien dobry!
OdpowiedzUsuńCzy mogę wyrobić ciasto dzień wcześniej i trzymać w lodówce? Chciałabym zrobić ciasto w niedziele, a ostatecznie upiec rogaliki w poniedziałek :)
Oczywiście, że tak :)
UsuńA czy można zamiast śmietany dodać greckiego jogurtu?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można :)
UsuńChyba mi nie wyjdą, dałam dżem i wszystko mi w piekarniku pływa 😓
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest marmolada, a jeśli miękkie nadzienie to najlepiej dobrze skleić brzegi by nic nie wypłynęło :)
UsuńCiasto pęka i nie da się zwinąć w rogaliki. Zrobiłam dwie porcje i ... nie mam co z nim zrobić :(
OdpowiedzUsuńCiasto trzeba odpowiednio schłodzić w zamrażalniku :)
UsuńBeznadziejny przepis. Ciasto się rozpada podczas wałkowania i zwijania. Cała marmoladą wypływa. Masakra!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto zostało odpowiednio schłodzone w zamrażalniku? Marmolada twarda nie ma prawa wypłynąć, dżem tak :)
UsuńDziękuję za przepis . Ciasto wyszło idealne. Teraz czekam aż rogaliki się upieką 🙂
OdpowiedzUsuńCiasto idealne, rogaliki pyszne. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają dokładnie tak, jak moja babcia robiła na święta 😍 Aż wróciły wspomnienia z dzieciństwa 🙂
OdpowiedzUsuń