SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są kruche rogaliki. Wykonuje się je naprawdę szybko. Ale proponuję wykonać je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Doskonałe na chłodne, jesienne popołudnie z filiżanką herbaty lub kawy. 
Przechowywane w pudełku dość długo zachowują swoją kruchość :)




Jako nadzienie do rogalików wykorzystałam przepyszny mus "śliwkowe czeko love" i "białe jabłuszko" od małe szczęścia. Mus okazał się strzałem w dziesiątkę, dodał lekkiej słodyczy rogalikom.
"Śliwkowe czeko love" to śliwki zanurzone w czekoladzie w formie powideł, natomiast "białe jabłuszko" to mus jabłkowy z dodatkiem białej czekolady. Oj chciałoby się wyjadać takie łakocie prosto ze słoiczków :)



Składniki na około 32 rogaliki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g zimnego masła 
* 2 żółtka

* 1/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

Dodatkowo:
Nadzienie: marmolada, dżem, powidła, czekolada lub inne ulubione.

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki.
Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut.
Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej. 
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. 
Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.












19 komentarzy:

  1. Szybki i prosty przepis.Rogaliki smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsza porcja rozszla się w mig. Dziś robimy ponownie 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachną ślicznie
    Moje pierwsze rogaliki 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciasto jak będzie tyle w zamrażarce to nie zamarznie

      Usuń
    2. w ciągu 15 minut nie zamarznie a jedynie się dobrze schłodzi :)

      Usuń
    3. Witam.Czy mozna posmarować rogaliki jajkiem czy nie potrzeba? Pozdrawiam

      Usuń
    4. Nie ma potrzeby by smarować kruche ciasto jajkiem :)

      Usuń
  4. A czy jak dam do zamrażalnika to ciasto na te 15-20 minut to ono nie zamarznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo rogaliki zachowują świeżość? Czy mogę je upiec w czwartek jeśli potrzebuje je na sobotę ? Czy nadal będą smaczne ? I jak je wtedy najlepiej przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak rogaliki będą dobre w sobotę, jeśli będą przygotowane w środę. Najlepiej przechować je w szczelnie zamkniętym pudełku.

      Usuń
  6. Czy musy, które Pani nałożyła nie wypłynęły podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne 😊 właśnie dorabiam 2 porcję. Wszystkie zniknęły ze stołu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze się pieką, więc nie wiem jak smakują, ale miałam kłopot z ciastem.. Może podpowie mi Pani, co mogłam zrobić nie tak, bo ciasto trudno rozwałkować, łamie się, przerywa i haczy.. starałam się rozwałkować w miarę możliwości na gładkie ale w piekarniku widać, że są bardzo chropowate, nie za ładne, więc liczę, że smak będzie chociaż to rekompensował😉 nos wiem czy mogło być za dużo mąki, albo za mało śmietany, a może za mało/za mocno zmrożone, choc robiłam wg przepisu, więc nie wiem, co innego mogło by mieć wpływ na to, będę wdzięczna za podpowiedź, poradę 🙂
    Pozdrawiam serdecznie, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mogły za długo się mrozić i ciasto pękało :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger