Składniki:
* 400 g zmielonych orzechów włoskich (użyłam Skworcu)
* 400 ml mleka
* 400 g masła w temperaturze pokojowej
* 300 g cukru pudru
Wykonanie:
Orzechy włoskie (zmielone) umieścić w garnku, zalać mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać tak do momentu, aż orzechy wchłoną całe mleko. Masę wystudzić, musi być zimna.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem na puszystą masę, miksując dodawać stopniowo cukier puder. Stopniowo do masła dodawać po jednej łyżce masy orzechowej i miksować wszystko na małych obrotach miksera. Krem jest już gotowy do przekładania tortu.
Z podanych wyżej składników przełożyłam tort o średnicy 24 cm, 2 przełożenia między biszkoptami plus wystarczyło kremu na obsmarowanie wierzchu i boku tortu.
Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis,krem jest pyszny o wiecie co...znam go i robię od ok.30 lat😆
OdpowiedzUsuń