KREM ORZECHOWY- IDEALNY DO TORTÓW, CIAST, CIASTECZEK I BABECZEK

Jeśli szukacie idealnego orzechowego kremu do tortu to ten przepis jest właśnie dla Was. Krem jest intensywnie orzechowy, puszysty, nie za słodki. Idealny do przełożenia tortu, dekoracji babeczek czy wypełnienia ciastek. Robiłam go już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi po prostu doskonały. 



Składniki:
* 400 g zmielonych orzechów włoskich (użyłam Skworcu)
* 400 ml mleka
* 400 g masła w temperaturze pokojowej
* 300 g cukru pudru 

Wykonanie:
Orzechy włoskie (zmielone) umieścić w garnku, zalać mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać tak do momentu, aż orzechy wchłoną całe mleko. Masę wystudzić, musi być zimna.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem na puszystą masę, miksując dodawać stopniowo cukier puder. Stopniowo do masła dodawać po jednej łyżce masy orzechowej i miksować wszystko na małych obrotach miksera. Krem jest już gotowy do przekładania tortu.

Z podanych wyżej składników przełożyłam tort o średnicy 24 cm, 2 przełożenia między biszkoptami plus wystarczyło kremu na obsmarowanie wierzchu i boku tortu.







2 komentarze:

  1. Polecam ten przepis,krem jest pyszny o wiecie co...znam go i robię od ok.30 lat😆

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)