Składniki:
* 1 średni kalafior
* 6 jajek ugotowanych na twardo
* 1 surowe jajko
* pół pęczka świeżego koperku
* około 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior ugotować do miękkości w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem. Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać.
Do miski włożyć rozgnieciony kalafior, starte jajka, koperek, wbić jajko, wsypać pół szklanki bułki tartej, dodać sól i pieprz do smaku. Całą masę dobrze wymieszać. Łyżką nabierać niewielkie porcje masy jajeczno-kalafiorowej, formować okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczając.
Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)