Składniki na formę keksową:
* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 250 g masła
* 300 g powideł śliwkowych (użyłam Orzech)
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki przyprawy do piernika (użyłam Skworcu)
* 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* około 150 g czekolady na polewę
Wykonanie:
W garnuszku rozpuścić masło. Dodać miód, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Na końcu dodać powidła śliwkowe, wymieszać, ale nie doprowadzić masy do zagotowania.
Do miski wbić jajka, utrzeć je z 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać przestudzoną masę z powidłami, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko mikserem.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut.
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wygląda pysznie, dzisiaj wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuń