* 500 g mięsa mielonego, np z szynki
* 1 jajko
* 1 cebula
* 1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
* płaska łyżeczka soli
* 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu)
* 2/3 szklanki rosołu (w ostateczności wody)
* bułka tarta do obtoczenia
* olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i wlać rosół lub wodę. Całość dobrze wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Mięso musi być dobrze wymieszane z przyprawami i wchłonąć cały rosół.
Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu (aby były dobrze wysmażone w środku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)