TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE

Tradycyjne kotlety mielone, ziemniaki i buraczki to znany chyba wszystkim typowy polski obiad. W zasadzie mogłabym tu napisać, że przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo proste, jednak z doświadczenia wiem, że sprawiają problem wielu osobom. Dlatego też postanowiłam kotletom poświęcić osobny post i przekażę Wam mój przepis na pyszne klopsy, takie jak u mamy :)




Składniki:
* 500 g mięsa mielonego, np z szynki
* 1 jajko
* 1 cebula
* 1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
* płaska łyżeczka soli
* 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu)
* 2/3 szklanki rosołu (w ostateczności wody)
* bułka tarta do obtoczenia
* olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. 
Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy i wlać rosół lub wodę. Całość dobrze wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Mięso musi być dobrze wymieszane z przyprawami i wchłonąć cały rosół. 
Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu (aby były dobrze wysmażone w środku). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)