Składniki na około 24 placki:
* 120 g kabanosów (użyłam kabanosów o smaku sera chedar Henryk Kania)
* 200 g pieczarek
* solidna garść startego na tarce żółtego sera
* 2 jajka
* 9 łyżek mąki pszennej
* szczypta sody proszku do pieczenia
* pół czerwonej papryki
* 1 cebula
* 1 szklanka wody
* sól, pieprz do smaku
* olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Do miski wsypać mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia, wlać wodę i wbić całe jajka. Wymieszać ciasto łyżką. Następnie dodać starty żółty ser, przesmażone pieczarki i cebulę, drobno pokrojoną paprykę i kabanosy. Wszystko wymieszać. Ciasto będzie dość zwarte.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką wykładać porcje ciasta, lekko spłaszczać. Smażyć na średnio rozgrzanym palniku (u mnie elektryczny ustawiony na 3) ma złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)