KRUCHE KORZENNE CIASTECZKA (IDEALNE DO WYCISKANIA WZORU)

Kruche, korzenne ciasteczka są rewelacyjne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach świąt. Przepis jest bardzo prosty, ciastka niewiele rosną podczas pieczenia i idealnie nadają się do wyciskania wzorków. Wyciskanie i pieczenie ciastek to również doskonała okazja do zabawy i wspólnego spędzenia czasu z dzieckiem (my z córką bawiłyśmy się świetnie, kocham te nasze wspólne pichcenia ❤). Przechowywać je można około 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pudełku. 




Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki cukru

* 125 g zimnego masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki płynnego miodu
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam Skworcu)
* dodatkowo foremki do wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem, które nabyłam w sklepie SWEETDECOR.PL.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 12 minut (do czasu aż brzegi ciastek się zarumienią).










3 komentarze:

  1. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?

    you made blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as the content!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem dlaczego ale ciastka wyszły kiepskie, mało słodkie, do tego ciasto nie chciało się skleić dopiero po dodaniu dwóch łyżek jogurtu się udało, czy w przepisie na pewno wszystko jest napisane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wszystko jest dobrze podane, a słodkie ciastka to już kwestia smaków, oczywiście można zwiększyć ilość cukru :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)