Składniki na prostokątną blachę:
Miodowe ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki cukru
* 150 g masła
* 2 jajka
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
* 3 szklanki mleka* 3/4 szklanki cukru
* 2 opakowania budyniu śmietankowego najlepiej bez cukru
* 250 g masła
* 250 g masła
Dodatkowo 1 puszka (560 g) gotowej masy orzechowej z kawałkami orzechów (użyłam Helio)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na miodowe ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dno blachy wylepić jedną częścią ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C i piec placek ciasta około 12 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Należy ostrożnie wyciągać upieczone placki ciasta, ponieważ póki są gorące bardzo łatwo je połamać.
2,5 szklanki mleka wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować. W pół szklanki mleka wymieszać proszki budyniu. Do gotującego się mleka wlać masę ze szklanki, zagotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem około 4-5 minut. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Na dno blachy wyłożyć jeden płat ciasta, na wierzch wysmarować przygotowany krem budyniowy. Kolejno położyć drugi płat ciasta. Na wierzchu wysmarować masę orzechową.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Jaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńmoja ma 26x 35 cm :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń