KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE I CEBULI

Dziś polecam Wam przepyszną karkówkę zanurzoną w marynacie z ketchupu i cebuli, wszystko razem pieczone w piekarniku. Danie jest proste w przygotowaniu, karkówka wychodzi miękka, krucha, aromatyczna. Przyznam, że przygotowywałam już karkówkę na wiele sposobów, ale dawno nie jadłam jej w tak smacznej odsłonie. 
Idealna jako danie obiadowe a także jako danie na ciepło na różnego rodzaju imprezach, spotkaniach ze znajomymi. Polecam :)




Składniki:
* 700 g karkówki
* 1 duża cebula
* pół szklanki łagodnego ketchupu
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka musztardy sarepskiej
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem, cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie piórka.
Do miseczki wlać wodę, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę sarepską oraz wszystkie przyprawy, wymieszać.
Na dnie naczynia żaroodpornego układać na zmianę mięso i cebulę, całość zalać przygotowanym sosem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 1 godziny i 20 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 10-15 minut. 








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)